Skip to main content

Coca

Vi har drukket en del coca-te i højderne. Teen smager med Livas ord ‘næsten af ingenting – lidt ligesom kamillete.’

Karl nægter at drikke teen. Han synes den smager frygteligt. Han husker, hvordan han – som 5-årig – var blevet madet med coca-t på en teske af mig. Det var dengang, vi hentede Liva og Karl kastede op pga højdesyge. (Heldigvis mærkede Karl intet til højdesyge denne gang).

Vi synes bladene er alt for bitre at tygge.

Vi har også spist nogle bolsjer og noget chokolade med cocablade i. Med de søde sager er det nok mest placebo effekten, der virker.

Udholdenhed

Man har i årevis tygget coca for at klare det hårde, fysiske arbejde i højderne.

På Coca-museet i Cusco kunne vi læse, at tvangsarbejderne i sølvminerne i Potosi (Bolivia) kunne arbejde 48 timer i træk, hvis bare de fik nok coca at tygge på. Det sørgede spanierne så for, at de fik. Det var slavearbejde og man regner med, at to ud af tre døde under de umenneskelige forhold.

På Machu Picchu delte guiderne coca-blade ud til de besøgende.

En hellig plante

Coca betragtes som en hellig plante og cocabladet er stadig et vigtigt symbol i Peru.

Coca indgår ofte i billeder og man kan se statuer med en tydelig bule i kinden, fordi figuren tygger coca.

Man har sågar en helgen for coca.

Coca har været brugt som skattebetaling fra det oprindelige folk til spanierne.

Bagsiden

Børnene var noget betænkelige ved at blive opfordret til at indtage coca for kokain kommer jo fra coca-planten.

Vi snakker om Coca Cola, som de godt kan lide, og som oprindeligt indeholdt noget coca. Om der er en mikroskopisk del af noget naturligt i den drik i dag, tvivler jeg dog på…

Peru regnes for at være verdens næststørste producent af kokain – Colombia ligger på 1. pladsen – og regeringen arbejder på at få omlagt produktionen, så chokoladeplanten kommer til at erstatte cocaplanten.

20140709-091413-33253151.jpg

20140709-091411-33251677.jpg

20140709-091408-33248921.jpg

20140709-091410-33250327.jpg